Mantolama

Mantolama

Mantolama en basit anlatımızla binayı kat kat giydirmeye denir. Dış cephenizi ısı yalıtımla kaplarsanız. Evinizin içindeki sıcaklık dışarıya dışarıdaki sıcaklık da evinizin içine girmez. Böylelikle Isınmak için harcadığınız gider yarı yarıya azalmış olur. daha az yakıt harcamak bütçemize iyi gelirken havayı ve çevreyi daha az kirletmiş oluruz.

Mantolama Nedir, Nasıl Yapılır ?

Mantolama terimiyle ilk karşılaşan sektör dışı her insan, uzman jargonu olduğunu düşünüp sözcük kökeniyle, yapılan işlemin benzerliği arasında ilinti kurmuyor. Oysa bildiğiniz anlamıyla mantonun vücudunuzdaki işlevi neyse, mantolamanın binanızdaki fonksiyonu da o. Binanızı sığdırabileceğiniz kaz tüyü bir manto henüz üretilmediği için, iyi bir ısı yalıtımı sağlamanın en iyi yollarından biri şimdilik mantolama.
Özellikle kış aylarında, binanın içerisindeki ısıtılmış havayla, dışarıdaki soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı devasa olduğundan, bina içindeki ısı, pencerelerden, çatıdan ve duvarlardan dışarıya kaçar. Kaçan ısı bir türlü ısınamamanıza, dolayısıyla daha çok yakıt tüketmemize sebep olur. Isınamadıkça kombinin derecesini son seviyeye kadar artırır, ay sonunda da cep yakan bir faturayla karşılaşırız. Bu noktada mantolama ne işe yarar peki? Mantolama bir ısı polisi gibi çalışır ve kaçmaya çalışan ısıyı evin içine hapseder. Daha az yakıtla daha çok ısınır, %40’a varan enerji tasarrufu yapmış olursunuz. Aynı anda, hem kendi ekonominize, hem devlet ekonomisine, hem de doğaya faydalı olmuş olursunuz. “Kış için güzel de, yazın da ısıyı hapsederse pişmez miyiz?” diye düşünebilirsiniz. Yaz aylarında saatlerce klima çalıştırsanız da, klimayı kapattığınız an yeniden terlemeye başlarsınız. Oysa mantolama klimanın yarattığı soğuğu da hapsederek, klimayı kapattıktan uzun süre sonra bile evinizin serin kalmasını sağlar. Mantolama sayesinde cephelerin ısı ve nem transferi en aza ineceğinden, binanızın ömrü uzar.

Dış Cephe Mantolama Nasıl Yapılır ?

1) Dış cephe mantolamada ilk olarak subasman profilleri yerleştirilir. Yerleştirme işlemi su terazisiyle yapılır.
2) Plaka yapıştırma uygulamasına geçilir. Bu plakalar strofor, taş yünü, fugalı vb. olabilir. Plakalar özellik bakımından farklılık gösterir.Plaka yapıştırma için genellikle çerçeve methodu uygulanır yani yapıştırıcılar plakaların çevresini tamamiyle kaplayacak şekilde sürülür, orta kısımlara bir ya da iki öbek halinde bulanır. Yapıştırma işleminden sonra bir gün yapıştırıcının kuruması için beklenir.
3) Plakaların yapıştığından emin olunduktan sonra, dübelleme işlemine geçilir. Dübeller, plakaların birleşim yani ek yerlerine gelecek şekilde atılır. Plakaların orta kısımlarına da birer tane dübelleme gerçekleştirilir. Eğer binanız yüksekse, son katlara doğru dübel sayısı artırılır.
4) Dübelleme bittikten sonra, sıva uygulamasına geçilir, plakaların üzerine kalın bir şekilde bir kat sıva uygulanır.Kalın sıva uygulamasının ardından file yerleştirilir ve onun üzerine de ince bir sıva uygulaması gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından da yine bir gün beklenir.
5) Sıvalar kuruduktan sonra dekoratif kaplama uygulanır.
Dekoratif kaplamanın püf noktası, herhangi bir çıkıntıyı önlemek için cepheleri bir seferde kaplamaktır. Binanızın dekoratif kaplaması tamamlandıktan sonra mantolama süreci tamamlanmış sayılır. Artık binanızı dilediğiniz bir renge boyatabilirsiniz.

Mantolama Neden Yapılmalıdır ?

Enerji kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde sürdürülebilir bir dünya için ısı yalıtımının önemi büyüktür.
Küresel ısınma, sanayileşme ve artan dünya nüfusu sonucu enerji açığı büyürken, enerji kaynakları da hızla tükeniyor. Bu gidişe dur diyebilmek için dünyada ve Türkiye’de gerek kamusal alanda gerekse şirketler ve bireyler bazında önemli çalışmalar yürütülüyor. Enerji tüketimimizin yüzde 35’sini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası, ısıtma ve soğutma amaçlı. 2017’de enerji ithalatı için yaklaşık 37 milyar dolar para harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin %35’ini yani yaklaşık 13 milyar dolarını konutlarda kullandık. 2018 yılı rakamlarının da benzer yüzdelerde olacağı öngörülmekte. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon konutun 16 milyona yakınında halen daha ısı yalıtımı yok.
Yalıtım sektörü, bir çok açıdan hayati önem taşıyor. Hem tüketicilerin daha fazla enerji tasarrufu yaparak hane ekonomisine pozitif etki yaratması, hem ülkemizin konutlarda ısıtma-soğutma amaçlı ithal ettiği enerji miktarını düşürmesi yönünden. Ayrıca enerji kaynaklı cari açık sorunumuzu azaltması ve bu sayede dışa bağımlılığımızın azalması ile birlikte Milli Güvenlik politikalarımıza da destek sağlaması, hem de enerji tüketimininin azalması sayesinde salınan karbon gazları miktarının düşürülmesi ile doğanın korunması açısından yalıtım ülkemiz için öncelikli konuların başında yer alıyor.